Cis van de Louw, Remy Lamberty, Martijn Sintemaartensdijk, DIKW, data warehousing, wat is een datawarehouse, data warehousing business intelligence

Data Warehousing

Data waarop u kunt bouwen

DIKW verstaat onder data warehousing de noodzakelijke data logistieke component om business intelligence (BI) mogelijk te maken. 

Een data warehouse bevat veel data. In een data warehouse worden over het algemeen periodiek gegevens ingevuld. Die gegevens, die waardevolle data voor de organisatie opleveren, zijn afkomstig uit operationele systemen, zoals bijvoorbeeld ERP-systemen. Over het algemeen zijn de gegevens uit een data warehouse niet actueel en de informatie uit het systeem wordt dan ook niet voor belangrijke operationele beslissingen gebruikt. De data in een data warehouse wordt gebruikt om een strategische analyse te maken bijvoorbeeld van de financiële gegevens van een afgelopen periode, wat onder business intelligence valt.  

Naast data warehouses, waar de gegevens periodiek worden aangevuld, zijn er data warehouses waar de gegevens in (near) real time worden aangevuld. Dit soort data warehouses zijn steeds meer in trek. Het voordeel van deze data warehouses is dat ze zogenaamde operational intelligence goed ondersteunt. Dit type data warehouses is veelal gebaseerd op een Data Vault structuur, een structuur die zowel in batch als in real time kan worden ververst.

Data Warehousing DIKW

Data warehouses waar zowel in real time als in batch data wordt ververst zijn de nieuwe generatie data warehouses. DIKW is in staat om deze nieuwe moderne data warehouses te realiseren. Deze nieuwe systemen zijn designed for change’ waardoor ze geleidelijk kunnen meegroeien met de wensen van uw organisatie. 

Het is noodzakelijk dat een systeem geleidelijk met de organisatie meegroeit omdat in tegenstelling tot de huidige informatiebehoefte, de toekomstige informatiebehoefte niet te voorspellen is. Om enig zicht op de toekomst te hebben is het noodzakelijk om een intelligence systeem dat zich aanpast te hebben. 

Bij deze geleidelijk aanpassende data logistieke componenten hebben we het niet meer over data warehouses, maar Enterprise Memory (organisatiegeheugen). 

Heeft u vragen over data warehousing en wilt u ook data waarop u door kan bouwen? Neem contact met ons op.

Aniel Narain studeerde Technische Bedrijfskunde aan de HTS in Leeuwarden en deed 8 jaar daarna “General Management” aan Nyenrode . Bij toeval rolde hij in de jaren 90 de ICT in. Zijn bedrijfskundige achtergrond vind je terug in zijn werkwijze. Aniel denkt in structuren en is altijd op zoek om processen kwalitatief en meetbaar te maken. Er zijn altijd verbeteringen. Alles kan altijd beter.  Aniel is resultaatgericht en denkt in oplossingen. Hij communiceert direct, is sterk analytisch en door zijn nuance blijft hij neutraal en weet hij voldoende afstand te bewaren. De toegevoegde waarde voor klanten is de frisse blik die Aniel mee brengt. Hij kan snel de analyse maken  wat er in een bedrijf moet gebeuren. Hij denkt “Out of the box” en de oplossingen die worden geboden zorgen voor de klant en de organisatie een hoge gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in klanttevredenheid.  Aniel houdt zich voor zijn klanten met verschillende aspecten bezig en. Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn gebruikt en implementeert hij uiteenlopende referentiemodellen. De Analytical Roadmap en het Analytical Capability Maturity Model (ACMM) zijn voorbeelden van die modellen. Om een beeld te krijgen hoe dit in de praktijk werkt verwijzen we naar dit whitepaper over geld en data.    De wereld verandert en in een veranderende wereld moet en kan altijd alles beter. Er zijn altijd betere en efficiëntere innovatieve oplossingen. Innovatie ontstaat vaak uit frustratie. Daarom zoekt DIKW voor zijn klanten altijd naar de beste Datawarehouse en Business Intelligence verbeteringen en oplossingen.

Nieuws

Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science
AEDES innovatie boost datascience powered by DIKW door marco — last modified 11-11-2021
De innovatie boost van AEDES is binnen gehaald door de werkgroep Big data
AI Hub Midden Nederland gelanceerd! door marco — last modified 11-11-2021
DIKW is partner van de AI Hub Midden Nederland en ondersteund en helpt het MKB in de regio

Data Warehousing recente blogs

Welke sandwich mogen wij voor u bereiden? door marco — last modified 22-02-2022
Data gedrevenheid is als een goede en juist belegde sandwich
Laat data voor u renderen! door marco — last modified 08-02-2022
Bluemine: Analytics as a service
Wat is data engineering? door marco — last modified 03-02-2022
Hoe word je een data engineer?

Data Warehousing Nieuws & Evenementen

Wettelijke rapportages, kan dat niet eenvoudiger, sneller en beter? door marco — last modified 24-01-2022
Herkent u dit? Toenemende rapportage druk, een toenemende belasting op IT middelen, werken van deadline naar deadline