Remy Lamberty, Martijn Sintemaartendsdijk, Brian Lens, DIKW, data science, wat is data science, opleiding data science, consulting data science, wat is data analytics

Data Science

Waarde creëren met data science

Data science is door middel van wetenschappelijke analyses en algoritmen waarde te creëren met data. Door voorspellingen te doen op basis van beschikbare en relevante data kunnen bedrijven en organisaties op verschillende onderdelen voordeel behalen en efficiëntere en betere beslissingen nemen.

Data science gaat ook over algoritmen. Daarnaast heeft data science ook te maken met data analytics en business intelligence. En data science en machine learning zijn de grondstoffen om met data waarde te creëren. DIKW heeft al twee decennia ervaring op het gebied van data science, business intelligence en data mining.   

Om met data science waarde te creëren voor een organisatie maken wij gebruik van modellen. Op basis van modellen kunnen voorspellingen worden gedaan en kunnen strategische beslissingen worden genomen. Maar met modellen kunnen vooral de aspecten worden beschreven die nodig zijn voor het succesvol inzetten van data science om waarde te creëren voor uw organisatie. Het Data Science waardeketen model is een model dat beschrijft welke voorwaarden er moeten zijn om met data science waarde te creëren.

Data Science waardeketen DIKW

Data science gaat niet over het uitpluizen van de mate van onzekerheid in uw databases en datasets. Wij ontwikkelen op basis van algoritmen en analytics waardevolle data science producten en oplossingen die waarde toevoegen aan uw business en aan uw propositie richting uw klanten.

Het doel van data science is het creëren van waarde door het ontsluiten en inzichtelijk maken van data. Uit data wordt informatie gedistilleerd en daar wordt de juiste kennis en expertise aan toegevoegd zodat uiteindelijk de data meerwaarde oplevert voor de organisatie. Zo kan uw organisatie data gedreven gaan opereren. En zo kunt u met wijsheid en vertrouwen de toekomst tegemoet treden.  

In de DIKW Academy is er een data science opleiding waar data science professionals hun (theoretische) vaardigheden verder kunnen ontwikkelen en in de praktijk kunnen brengen. Ook worden de laatste ontwikkelingen uit het werkveld meegenomen.

Hugo Koopmans studeerde aan de MTS, de HTS en volgde de studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij rondde de studie af, maar na 10 jaar werktuigbouwkunde bleek er nog een ander domein dat minstens zo interessant was, dat van de kunstmatige intelligentie. Zijn passie lag ergens anders.   Hugo is nieuwsgierig, creatief en houdt zich bezig met de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), algoritmes, (Baysiaanse) statistiek en het verwerken van natuurlijke taal in een semantische kennis graaf. Voor klanten is Hugo iemand die breed kan adviseren maar vooral dingen doet. Hij is pas tevreden als het aantoonbaar is dat een data gedreven toepassing waarde creëert voor de klant  n de klant dus echt verder helpt.  Hugo is de initiatiefnemer en de drijvende kracht achter de DIKW Academy. Hier ligt ook een groot deel van zijn passie. Het opleiden van data scientists en data engineers is waar hij goed in is en waar hij ook zijn didactische vaardigheden kan gebruiken. Referentiemodellen, zoals het  Analytical Capability Maturity Model (ACMM) ontwikkelde hij zelf op basis van het werk van Thomas Davenport. Hugo wil met zijn werk ook de wereld een beetje beter maken. HIj is dan ook al jaren verbonden aan Sensing Clues, een organisatie die in zich inzet om wildlife te beschermen. Daarvoor worden innovatieve apps ontwikkeld met de techniek van AI. Een voorbeeld is de SERVAL geluidsensor. In dit whitepaper wordt uitgelegd wat het is en hoe dit werkt.   De wereld verandert snel, maar dat maakt het werk van Hugo alleen maar uitdagender. Hij is steeds bezig met het vinden van nieuwe vormen en toepassingen van data om de klanten van DIKW nog betere oplossingen te bieden. Voor deze ‘nerd’ is geen dag hetzelfde.

Nieuws

Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science
AEDES innovatie boost datascience powered by DIKW door marco — last modified 11-11-2021
De innovatie boost van AEDES is binnen gehaald door de werkgroep Big data
AI Hub Midden Nederland gelanceerd! door marco — last modified 11-11-2021
DIKW is partner van de AI Hub Midden Nederland en ondersteund en helpt het MKB in de regio

Data Science recente blogs

Bayesiaanse Statistiek door Marc Jacobs — last modified 25-07-2022
Wiskundig raamwerk voor ouderwets leren
Hoe ethisch is Facebook? door marco — last modified 05-11-2021
Is regulering en wetgeving voor AI nodig?
ChatGPT for Business Intelligence door Nick van de Venn — last modified 18-09-2023
Chatten met je datawarehouse, utopie of werkelijkheid?

Data Science Nieuws & Evenementen

Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science
AEDES innovatie boost datascience powered by DIKW door marco — last modified 11-11-2021
De innovatie boost van AEDES is binnen gehaald door de werkgroep Big data
AI Hub Midden Nederland gelanceerd! door marco — last modified 11-11-2021
DIKW is partner van de AI Hub Midden Nederland en ondersteund en helpt het MKB in de regio