Martijn Sintemaartensdijk, Remy Lamberty, Cis van de Louw, Brian Lens, DIKW, business intelligence, wat is business intelligence, business intelligence competence center, business intelligence consultant

Business Intelligence

Hoe wordt u met business intelligence een analytische winnaar?

Organisaties die in huidige economie willen overleven zullen data gedreven moeten gaan opereren om door competitiever te zijn concurrentievoordeel te behalen. Op basis van alleen financiële cijfers een organisatie sturen is niet voldoende. Een organisatie moet kennis hebben van het exacte reilen en zeilen van een organisatie en de informatie moet up-to-date zijn. Daarnaast is gedetailleerde kennis van de klant en klantbeleving cruciaal. Ook het imago en de reputatie van de organisatie in de maatschappij moeten niet onderschat worden en speelt in het tijdperk van internet en social media een steeds grotere rol. Zonder de toepassing van business intelligence (BI) redt een organisatie het niet.

Business intelligence is een intern proces. Het gaat om de interne data van een bedrijf of organisatie. Deze data komt voornamelijk uit de IT-systemen van een organisatie en kan gaan om klantgegevens, in- en verkoopcijfers of de marketinggegevens. Maar de informatie kan ook van buiten de organisatie afkomstig zijn.

ACMM DIKW

Business intelligence wordt ingezet om besluiten en beslissingen te nemen voor elk intern doel of toepassing dat volledig of deels gebaseerd is op data en niet op onderbuikgevoelens van het management of andere beslissers in de organisatie. 

Als de ruwe data is verzameld wordt dit getransformeerd naar informatie. Binnen de organisatie zijn data engineers nodig om de data te modelleren, categoriseren en te uniformeren. Als de informatie wordt geanalyseerd en wordt begrepen transformeert dit tot kennis. Om dit proces te ondersteunen zijn er data analisten, data visualisatie tools en data analytics middelen nodig. Als de kennis wordt begrepen dan verkrijgt de organisatie uiteindelijk wijsheid om data gedreven beslissingen te nemen. Om daadwerkelijk waarde te creëren uit data en business intelligence is het wel noodzakelijk dat de (strategische) beslissingen worden vertaalt in concrete acties. Alleen dan haalt men waarde uit business intelligence.

Mark van Berkel studeerde Bedrijfskundige Informatica. Na zijn studie begon hij op financiële afdelingen om zich daarna te richten op bedrijfsinformatie. Bij DIKW is hij naast zijn inhoudelijke adviseursrol verantwoordelijk voor de financiële gezondheid van de DIKW onderdelen. Soms moet je een organisatie of een team aanjagen, soms moet je ze tegenhouden. Mark zoekt altijd naar de balans. Dingen in beweging krijgen, daar ligt zijn kracht.   Mark is strategisch, is tactisch en schakelt makkelijk tussen organisatorische en de technische kanten van de business. Hij kijkt vooruit waar een organisatie naar toe moet. Hij wil met de klant de doelen halen, maar doet dit met aandacht voor de menselijke balans. De toegevoegde waarde van Mark is dat hij niet alleen de klant adviseert, maar deze ook begeleidt naar het uiteindelijke resultaat. Hij is het aanspreekpunt voor het management van de klant en weet het vertrouwen te krijgen.   Mark houdt zich voor zijn klanten met verschillende aspecten bezig. Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn gebruikt en implementeert hij uiteenlopende referentiemodellen. De Analytical Roadmap en het Analytical Capability Maturity Model (ACMM) zijn voorbeelden van die modellen. Om een beeld te krijgen hoe dit in de praktijk werkt verwijzen we naar het whitepaper Designed for Change.    Een goed team moet zowel organisatorische als technische componenten hebben. Het maakt een team alleen maar sterker. Het is de uitdaging om de juiste mensen op de juiste plek te zetten. En met een ideaal team dat bestaat uit specialisten van de klant en specialisten van DIKW weet Mark de meest complexe vraagstukken tot een succes om te zetten.

Nieuws

Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science
AEDES innovatie boost datascience powered by DIKW door marco — last modified 11-11-2021
De innovatie boost van AEDES is binnen gehaald door de werkgroep Big data

Business Intelligence recente blogs

De waarde van data voor het MKB door marco — last modified 09-12-2021
Bluemine ontzorgt MKB door data beheer
Data gedrevenheid is proces van lange adem door marco — last modified 02-11-2021
Data is een ingrediënt dat zorgt voor meerwaarde op lange termijn
De fasen om te transformeren naar een data gedreven organisatie door marco — last modified 02-11-2021
Welke vier fasen doorloopt een organisatie naar data gedrevenheid?

Business Intelligence Nieuws & Evenementen

EXASOL en DIKW Intelligence door marco — last modified 22-10-2021
EXASOL en DIKW Intelligence gaan samenverwerkingsverband aan
Geruisloze transitie naar Microstrategy voor VLC & Partners door marco — last modified 24-01-2022
DIKW en MicroStrategy bekronen nieuwe samenwerking met gezamenlijke klant
Veneco ontbijtsessie over analytics door marco — last modified 11-11-2021
Op 21 januari was DIKW aanwezig tijdens een ontbijtsessie op uitnodiging van Veneco. DIKW mocht aan mooie klanten van Veneco een presentatie geven over de mogelijkheden van Analytics