DHL Parcel Benelux

Postbedrijf DHL Parcel Benelux neemt een nieuw track and trace-systeem in gebruik

DHL Parcel Benelux

In 1969 zet Neil Armstrong voet op de maan. Een mijlpaal van jewelste. Een paar maanden later scheppen drie andere pioniers – Adrian Dalsey, Larry Hillblom en Robert Lynn – nóg een legendarisch moment. Ze richten de eerste internationale bezorgservice op: DHL. Een slim initiatief, dat uitgroeit tot het meest toonaangevende logistiekbedrijf ter wereld. Hoe? Door alle grenzen te tarten, tot op de dag van vandaag. Kijk maar naar onze ultieme ambitie: bezorgen op de maan. Een missie waar Neil trots op zou zijn

De vraag van DHL Parcel Benelux

DHL Parcel Benelux verzendt ongeveer 150.000 pakketten per dag namens online retailers. Het merkt een blijvende stijging in pakketvolumes. Om hier op in te spelen en ‘eersteklas en snelle service’ te leveren, wilde de pakketdienst zijn track and trace-systeem vernieuwen.

De oplossing

DHL Parcel Benelux koos voor NoSQL database-platform van Marklogic als basis voor een nieuw track and trace-systeem. In tien weken tijd heeft DIKW, MarkLogic-partner, het systeem gebouwd, getest en in productie genomen. Het nieuwe track and trace-systeem is gebouwd op het NoSQL database-platform van MarkLogic. Het nieuwe systeem levert een snelle responsetijd aan klanten die de status van hun pakketbezorging aanvragen.

Het Resultaat

Ad Hermans, IT-directeur, DHL Parcel Benelux, vertelt dat men voor MarkLogic koos omdat de proof of concept snelle responsetijden liet zien, ook tijdens piektijden. DHL Parcel zegt deze snelle responsetijden ook daadwerkelijk te ervaren.Daarnaast zorgt het nieuwe track and trace-systeem voor een korte omlooptijd in de productie. Dit levert een snelle ROI (return on investment)

*

“Klanten kunnen de status van hun pakketbezorging gemiddeld binnen tweehonderd milliseconden inzien. Dat is ruim binnen de SLA (service level agreement).”

Ad Hermans

Toekomst

Een andere reden om voor MarkLogic te kiezen, is de schaalbaarheid van de technologie. Zo wil DHL Parcel Benelux in de toekomst nieuwe functionaliteiten aan het systeem toevoegen. Dit om de klant- en gebruikersservice te verhogen. Zo wil het op basis van verkeersinformatie en weersvoorspellingen preciezere leveringstijden aan klanten communiceren. Volgens DIKW is dit mogelijk door de flexibiliteit en snelheid van MarkLogic.

DHL Parcel Benelux

Hugo Koopmans studeerde aan de MTS, de HTS en volgde de studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij rondde de studie af, maar na 10 jaar werktuigbouwkunde bleek er nog een ander domein dat minstens zo interessant was, dat van de kunstmatige intelligentie. Zijn passie lag ergens anders.   Hugo is nieuwsgierig, creatief en houdt zich bezig met de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), algoritmes, (Baysiaanse) statistiek en het verwerken van natuurlijke taal in een semantische kennis graaf. Voor klanten is Hugo iemand die breed kan adviseren maar vooral dingen doet. Hij is pas tevreden als het aantoonbaar is dat een data gedreven toepassing waarde creëert voor de klant  n de klant dus echt verder helpt.  Hugo is de initiatiefnemer en de drijvende kracht achter de DIKW Academy. Hier ligt ook een groot deel van zijn passie. Het opleiden van data scientists en data engineers is waar hij goed in is en waar hij ook zijn didactische vaardigheden kan gebruiken. Referentiemodellen, zoals het  Analytical Capability Maturity Model (ACMM) ontwikkelde hij zelf op basis van het werk van Thomas Davenport. Hugo wil met zijn werk ook de wereld een beetje beter maken. HIj is dan ook al jaren verbonden aan Sensing Clues, een organisatie die in zich inzet om wildlife te beschermen. Daarvoor worden innovatieve apps ontwikkeld met de techniek van AI. Een voorbeeld is de SERVAL geluidsensor. In dit whitepaper wordt uitgelegd wat het is en hoe dit werkt.   De wereld verandert snel, maar dat maakt het werk van Hugo alleen maar uitdagender. Hij is steeds bezig met het vinden van nieuwe vormen en toepassingen van data om de klanten van DIKW nog betere oplossingen te bieden. Voor deze ‘nerd’ is geen dag hetzelfde.