Data Science waardeketen

Hoe creeren we waarde met data science?

DIKW_003_DSWK_UK_v02.png.

Het Data science waardeketen model is een model dat de verschillende aspecten beschrijft die nodig zijn voor het succesvol inzetten dat data science om waarde te creëren voor uw organisatie.

Het model combineert twee bekende methoden (CRISP-DM en DELTA) tot 1 succesvol raamwerk voor het optimaliseren van de data science waardeketen.

Transformeren naar een Analytische winnaar

Om een analytische speler te worden is het verstandig om als organisatie uw analytische assets in kaart te brengen. In het boek Analytics at work beschrijft Thomas Davenport vijf assen waarlangs een organisatie een meetlat kan zetten om haar analytische ambities in kaart te brengen.  DIKW Intelligence heeft vanuit de praktijk een eigen specifieke invulling gegeven aan dit raamwerk (meer over dit raamwerk zie ACMM model). Het resultaat van dit raamwerk is een inschatting van de analytische capaciteiten van uw organisatie.

Om echt het volle potentieel van data science voor uw organisatie te kunnen gebruiken zal uw organisatie moeten uitgroeien tot een analytische winnaar. In ons model kunt u zien welke stappen nodig zijn om deze ontwikkeling door te maken.

Standaard data science proces.

Al in de jaren 90 van de vorige eeuw is er een cyclus ontworpen waarmee iteratief waarde uit data kan worden gehaald. Deze cyclus is nog steeds waardevol en bruikbaar. Het oorspronkelijke CRISP-DM process is een iteratief proces van vijf stappen. DIKW Intelligence heeft deze stappen verder verfijnd en verwerkt in dit model.

Collect

Prepare

Organise

Integrate

Analyze

Visualize

Decide

Conclude

Het DIKW Datascience waardeketen model beschrijft alle componenten die nodig zijn voor het succesvol implementeren van data science in de praktijk. In dit model zijn de benodigde rollen verwerkt die nodig zijn, de analytische competenties die beschikbaar moeten zijn en een proces methode die iteratief verbeteren ondersteunt. Aan de hand van dit model helpt DIKW Intelligence uw organisatie met het opzetten en uitnutten van uw datagedreven waardeketen.

Hugo Koopmans studeerde aan de MTS, de HTS en volgde de studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij rondde de studie af, maar na 10 jaar werktuigbouwkunde bleek er nog een ander domein dat minstens zo interessant was, dat van de kunstmatige intelligentie. Zijn passie lag ergens anders.   Hugo is nieuwsgierig, creatief en houdt zich bezig met de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), algoritmes, (Baysiaanse) statistiek en het verwerken van natuurlijke taal in een semantische kennis graaf. Voor klanten is Hugo iemand die breed kan adviseren maar vooral dingen doet. Hij is pas tevreden als het aantoonbaar is dat een data gedreven toepassing waarde creëert voor de klant  n de klant dus echt verder helpt.  Hugo is de initiatiefnemer en de drijvende kracht achter de DIKW Academy. Hier ligt ook een groot deel van zijn passie. Het opleiden van data scientists en data engineers is waar hij goed in is en waar hij ook zijn didactische vaardigheden kan gebruiken. Referentiemodellen, zoals het  Analytical Capability Maturity Model (ACMM) ontwikkelde hij zelf op basis van het werk van Thomas Davenport. Hugo wil met zijn werk ook de wereld een beetje beter maken. HIj is dan ook al jaren verbonden aan Sensing Clues, een organisatie die in zich inzet om wildlife te beschermen. Daarvoor worden innovatieve apps ontwikkeld met de techniek van AI. Een voorbeeld is de SERVAL geluidsensor. In dit whitepaper wordt uitgelegd wat het is en hoe dit werkt.   De wereld verandert snel, maar dat maakt het werk van Hugo alleen maar uitdagender. Hij is steeds bezig met het vinden van nieuwe vormen en toepassingen van data om de klanten van DIKW nog betere oplossingen te bieden. Voor deze ‘nerd’ is geen dag hetzelfde.

Nieuws

Aedes data science workshop 2 van 3 door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science.
AEDES innovatie boost datascience powered by DIKW door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
De innovatie boost van AEDES is binnen gehaald door de werkgroep Big data.
AI Hub Midden Nederland gelanceerd! door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
DIKW is partner van de AI Hub Midden Nederland en ondersteund en helpt het MKB in de regio.
Datascience opleidingen gaan weer van start! door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
Vanaf 9 september start ons succesnummer weer! Twaalf weken datascience in R, we hebben er weer zin in.
"Coronaproof" maken van ons Academy lokaal door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
De komende tijd zal Nederland zich langzaam omvormen tot een anderhalve meter samenleving. Wij passen ons leslokaal daar op aan zodat de cursisten veilig kunnen leren.

Data Science recente blogs

Data gedreven logistiek onderhoud voorkomt uitval door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
Operationele en logistieke kosten lager door gebruik van data
Er zijn meer logistieke wegen die naar Rome leiden door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
Duurzame innovatieve logistieke oplossing op basis van data science
Met data bijdragen aan een betere wereld door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
DIKW is partner van Sensing Clues

Data Science Nieuws & Evenementen

Aedes data science workshop 2 van 3 door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science.
AEDES innovatie boost datascience powered by DIKW door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
De innovatie boost van AEDES is binnen gehaald door de werkgroep Big data.
AI Hub Midden Nederland gelanceerd! door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
DIKW is partner van de AI Hub Midden Nederland en ondersteund en helpt het MKB in de regio.