DIKW Hiërarchie

"The DIKW pyramid, also known variously as the DIKW hierarchy, wisdom hierarchy, knowledge hierarchy, information hierarchy, and the data pyramid, refers loosely to a class of models for representing purported structural and/or functional relationships between data, information, knowledge, and wisdom."  [wikipedia]

transforming data to information to knowledge to wisdom, how to become an analytical champion

Bij DIKW gebruiken we deze DIKW hiërarchie als een functioneel raamwerk voor het ontginnen van data tot waardevolle dataproducten.

DIKW Intelligence heeft de piramide als basis gebruikt om de verschillende vakgebieden waarbinnen wij actief zijn tot elkaar te verhouden en aan elkaar te relateren.

We onderscheiden de volgende domeinen:

  • Business Intelligence
  • Strategic Intelligence
  • Artificial Intelligence
  • De intelligente organisatie

Business Intelligence

Gebruikt kwantitatieve historische data, kijkt hoofdzakelijk achteruit en beantwoord vragen als “Wat is er gebeurd?” Is intern gericht en wordt vooral op tactisch niveau in een organisatie ingezet.

Strategic Intelligence

Gebruikt meer unstructured, tekstuele databronnen, dus kwalitatieve data, is vooral naar buiten gericht op het competitieve landschap. Beantwoordt vragen als “Wat verwachten we dat er gaat gebeuren?” En wordt dus meer strategisch ingezet.

Artificial Intelligence

Gebruikt alle beschikbare databronnen, zo realtime als noodzakelijk. Helpt met het verder automatiseren van  datagedreven adviseren en ondersteunen van beslissingen. Kan autonoom beslissingen nemen in een afgebakend domein. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel, wij onderschrijven het verantwoord gebruik van deze technologische ontwikkeling. 

Verantwoorde AI is het ontwerpen, bouwen en implementeren van AI toepassingen op een wijze waarbij  mensen en bedrijven optimaal nut halen uit deze technologie en deze technologie een eerlijke impact heeft op klanten en de maatschappij - waardoor bedrijven en klanten vertrouwen kunnen opbouwen en AI toepassingen met vertrouwen kunnen gebruiken en opschalen.

Intelligente Organisatie

De hierboven genoemde domeinen faciliteren de intelligente organisatie. Bij DIKW Intelligence realiseren we ons als geen ander dat “a fool with a tool is still a fool”. We zullen naast het implementeren van datawarehouses, dashboards en beslisondersteunende algoritmen vooral de organisatie moeten oplijnen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare inlichtingen. Hiervoor heeft DIKW een methodiek ontwikkeld gebaseerd op de ideeën van Thomas Davenport, “Competing on Analytics”.

Met ons Analytical Capability Maturity Model (ACMM) kunnen we uw organisatie snel en effectief op het gewenste analytisch niveau brengen zodat uw organisatie optimaal gebruik kan maken van de waardevolle dataproducten die u voorhanden heeft.

Wij helpen u graag op uw pad van Data naar Informatie naar Kennis en Wijsheid

Aniel Narain studeerde Technische Bedrijfskunde aan de HTS in Leeuwarden en deed 8 jaar daarna “General Management” aan Nyenrode . Bij toeval rolde hij in de jaren 90 de ICT in. Zijn bedrijfskundige achtergrond vind je terug in zijn werkwijze. Aniel denkt in structuren en is altijd op zoek om processen kwalitatief en meetbaar te maken. Er zijn altijd verbeteringen. Alles kan altijd beter.  Aniel is resultaatgericht en denkt in oplossingen. Hij communiceert direct, is sterk analytisch en door zijn nuance blijft hij neutraal en weet hij voldoende afstand te bewaren. De toegevoegde waarde voor klanten is de frisse blik die Aniel mee brengt. Hij kan snel de analyse maken  wat er in een bedrijf moet gebeuren. Hij denkt “Out of the box” en de oplossingen die worden geboden zorgen voor de klant en de organisatie een hoge gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in klanttevredenheid.  Aniel houdt zich voor zijn klanten met verschillende aspecten bezig en. Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn gebruikt en implementeert hij uiteenlopende referentiemodellen. De Analytical Roadmap en het Analytical Capability Maturity Model (ACMM) zijn voorbeelden van die modellen. Om een beeld te krijgen hoe dit in de praktijk werkt verwijzen we naar dit whitepaper over geld en data.    De wereld verandert en in een veranderende wereld moet en kan altijd alles beter. Er zijn altijd betere en efficiëntere innovatieve oplossingen. Innovatie ontstaat vaak uit frustratie. Daarom zoekt DIKW voor zijn klanten altijd naar de beste Datawarehouse en Business Intelligence verbeteringen en oplossingen.

Nieuws

Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science
AEDES innovatie boost datascience powered by DIKW door marco — last modified 11-11-2021
De innovatie boost van AEDES is binnen gehaald door de werkgroep Big data
AI Hub Midden Nederland gelanceerd! door marco — last modified 11-11-2021
DIKW is partner van de AI Hub Midden Nederland en ondersteund en helpt het MKB in de regio
Black Friday deal! door marco — last modified 25-11-2021
Black Friday: 1000,- euro korting op onze opleidingen (CDSP & CDEP)

Data Warehousing recente blogs

Met data de wind in de zeilen door marco — last modified 28-01-2022
Met data management kiest u de juiste koers
Hoe data leidt tot de optimalisatie van de customer journey door marco — last modified 02-11-2021
Ondersteun uw customer journey met data strategie
Wat is data engineering? door marco — last modified 03-02-2022
Hoe word je een data engineer?

Data Warehousing Nieuws & Evenementen

Wettelijke rapportages, kan dat niet eenvoudiger, sneller en beter? door marco — last modified 24-01-2022
Herkent u dit? Toenemende rapportage druk, een toenemende belasting op IT middelen, werken van deadline naar deadline