Hugo Koopmans, Cis van de Louw, Remy Lamberty, DIKW, data science, business intelligence

Referentiemodellen

U wilt waarde creëren met data. Voor ontsluiten van data en het inzichtelijk maken van data gebruiken wij referentiemodellen. We brengen hiermee in kaart wat uw bedrijf of organisatie nodig heeft en doorlopen de stappen die zorgen voor creëren van meerwaarde voor uw bedrijf of organisatie. Hieronder vindt u enkele referentiemodellen die wij hanteren zodat u succesvol kunt worden met data. Onze jarenlange kennis en praktijkervaring hebben we gebundeld in handige referentiemodellen over de Data Science waardeketen, data warehousing architectuur, ons Analytical Capability Maturity Model (ACMM) en de data science experimenteer fabriek en business intelligence. Binnen DIKW gebruiken we het DIKW model, een piramide waarin de stappen data, informatie, kennis en wijsheid zijn opgenomen. Bij DIKW dient de piramide als basis om de verschillende vakgebieden waarbinnen wij actief zijn tot elkaar te verhouden en aan elkaar te relateren. We onderscheiden daarbij de volgende domeinen: business intelligence, strategic intelligence, artificial intelligence en de intelligence organisatie. Het Analytical Capability Maturity Model (ACMM) bestaat uit vijf pijlers: mensen, organisatie, data, tooling en analytische assets. Het ACMM worden gebruikt om de toekomstige gewenste volwassenheid van een organisatie aan te duiden die noodzakelijk is om de juiste doelstellingen te bereiken. De Data Science waardeketen model beschrijft alle componenten die nodig zijn voor het succesvol implementeren van data science in de praktijk. Aan de hand van dit model helpt DIKW organisaties met het opzetten en uitnutten van uw data gedreven waardeketen.

Hoe pakt u het aan?

Welk referentiemodel past het beste bij uw bedrijf of organisatie? Welk model levert voor u de meeste waarde op en is het efficiëntst? Wat is de beste methode om meer waarde te halen uit data?

Onze verschillende referentiemodellen geven een overzicht hoe u dit kunt aanpakken, zodat u snel inzicht in de mogelijkheden welke kant u op kan om waarde te creëren voor uw bedrijf of organisatie. Onze referentiemodellen zijn gebaseerd op academische modellen uit de literatuur die wij hebben verrijkt met onze jarenlange kennis en praktijkervaring die we hebben opgedaan in de afgelopen decennia bij verschillende klanten.

Data Science waardeketen

Data Science waardeketen

Hoe creëren we waarde met data science?…

Lees meer

Analytical Capability Maturity Model (ACMM)

Analytical Capability Maturity Model (ACMM)

Hoe transformeer ik  mijn organisatie tot  een meer analytische speler? Het Analytical Capability Maturity Model geeft u handvaten om meer tot een meer data-gedreven beslissingen te nemen.…

Lees meer

DIKW Hiërarchie

DIKW Hiërarchie

"The DIKW pyramid, also known variously as the DIKW hierarchy, wisdom hierarchy, knowledge hierarchy, information hierarchy, and the data pyramid, refers loosely to a class of models for representing purported structural and/or functional relationships between data, information, knowledge, and wisdom."  [wikipedia]…

Lees meer