Kennisdebatten om effectiever kennis over te dragen

Kennisdelen zit in ons DNA, dat doen we al jaren. Maar hoe kunnen we het elke keer een beetje beter doen?

Kennisdebatten om effectiever kennis over te dragenBij DIKW delen we al kennis sinds onze oprichting, in 2007. We zien dit als een van onze belangrijkste "assets". Vroeger ging dat kennisdelen door een kennissessie te organiseren. Deze kennissessie werd dan gegeven door een van de mede-ondernemers en geconsumeerd door de overige mede-ondernemers. Met de regelmaat van de klok hadden we ook open kennissessies waarbij iedereen uit ons netwerk kon en mocht aansluiten, tegenwoordig zie je deze vorm veel terug bij meetups. Indertijd vonden we de kennissessies een goede manier om kennis over te dragen. Het "probleem" was wel dat de opname van kennis op een passieve manier plaatsvond en het gehoorde waarschijnlijk niet altijd bleef hangen.

Dit was voor ons de reden om naar nieuwe en betere manieren te zoeken om kennis over te dragen en te borgen. Zoals dat bij DIKW altijd gaat, hebben we het in de groep gegooid en er over gebrainstormd met alle mede-ondernemers in de Competence Centers. Met als resultaat dat we nu kennisdebatten houden. Het doel van het kennisdebat is om op een meer actieve manier deel te nemen waardoor de kennis langer blijft hangen. De gedachte hierachter was "Dale's Cone of Experience" (zie het plaatje hiernaast).

Het eerste kennisdebat was Before Corona (BC) en vond plaats op ons kantoor in Nieuwegein. Je kan hierbij denken aan een setting zoals dat vroeger gebeurde in het lagerhuis. Het onderwerp en de stellingen werden voorbereid door de mannen van ons Competence Center - Analytical Champions. Tijdens het debat mocht je zelfs van "kamp" wisselen en je aansluiten bij de "tegenstander". Uiteraard vonden de discussies plaats op een relaxte manier en kwam er ook de nodige humor aan te pas. Het belangrijkste is, dat uit de evaluatie van de sessie bleek dat iedereen vond dat ze nu veel meer over het onderwerp wisten. Dit kwam vooral door de nieuwe vorm die we gekozen hebben: staand het debat aangaan, op basis van je mening je fysiek verplaatsen en een evenredige participatiegraad in de spreektijd.

Inmiddels hebben we ook al onze online variant van het kennisdebat gehouden en ook deze beviel. Binnenkort lees je meer op onze site over de uitkomsten van deze kennisdebatten. Wil je nu al meer lezen over onze kennis en ervaring die we hebben opgedaan met het delen van kennis? Neem dan een kijkje op onze pagina over de referentiemodellen.

Nieuws

Data science opleidingen gaan weer van start! door marco — last modified 08-02-2022
Vanaf 21 september start ons succesnummer weer! Twaalf weken data science in R, we hebben er weer zin in
Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science

Meest recente blogs

Data gedreven werken door Nick van de Venn — last modified 26-05-2023
Bij datagedreven werken staan mens én data centraal
Hoe gebruik je ChatGPT om je data pipeline te bouwen? door Nick van de Venn — last modified 11-05-2023
Marcel-Jan zocht het uit voor zijn grote hobby: astronomie.
Lead consultant en manager Business Analytics Patrick Meulstee door Nick van de Venn — last modified 06-04-2023
Over remote werken op Bonaire

Nieuws & Evenementen

Data science opleidingen gaan weer van start! door marco — last modified 08-02-2022
Vanaf 21 september start ons succesnummer weer! Twaalf weken data science in R, we hebben er weer zin in
Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science
Op zoek naar de speld in de hooiberg door marco — last modified 07-01-2022
Stichting 12q haalt geld op voor onderzoek