Welke sandwich mogen wij voor u bereiden?

Data gedrevenheid is als een goede en juist belegde sandwich

Herkent u dit? U ziet dat uw concurrenten nieuwe markten aanboren, nieuwe klanten aantrekken en met innovatieve projecten bezig zijn. U ziet uw concurrenten stappen nemen die u ook wilt nemen, maar u weet niet hoe. Grote kans dat uw concurrenten hun business beslissingen nemen op basis van data. 

Elk bedrijf of organisatie heeft data. Maar om data te laten werken en daar waarde mee te creëren, daar zit vaak het probleem. De vraag is hoe en welke data u gaat ontsluiten en hoe u deze omzet in inzichtelijke analyses en welke kennis u daarmee vergaart? En wellicht de belangrijkste vraag: hoe levert het waarde voor u en uw klanten op?

Broodjeszaak metafoor

Omdat data vaak iets abstracts is gebruiken we een metafoor. De data in uw organisatie kunt u vergelijken met een bekende broodjeszaak, die met dat geel-groene logo. De verschillende ingrediënten komen ongescheiden en ongeprepareerd binnen (=ruwe data). Vervolgens worden de komkommers gewassen en in schijfjes gehakt, tomaten worden gepeld, etc. Alle ingrediënten en beleg worden klaargemaakt, gesorteerd en overzichtelijk over de verschillende bakjes verdeeld. Zo heeft u overzicht over de gecategoriseerde data. Op basis van uw behoefte geeft u aan welke sandwich (=informatie) u wilt. U kiest een brood variant, kiest uw beleg (=de relevante data). Het eindproduct is een volledig belegde sandwich. Wanneer u deze sandwich heeft geconsumeerd weet u of u hem echt lekker vindt (=kennis) en in de toekomst wellicht weer wilt consumeren (= wijsheid).

Welke sandwich mogen wij voor u bereiden Wilt u een andere uitkomst om meer inzicht te krijgen in (andere) data, dan kiest u een ander soort brood en andere ingrediënten en beleg. Er zijn dus verschillende en uiteenlopende sandwiches die kunnen worden bereid. 

Een data gedreven broodjeszaak werkt via het DIKW model

Bij DIKW zijn we gek op data. Het zit in ons DNA. Maar niet elk bedrijf of organisatie weet wat het met al die verschillende ingrediënten en soorten beleg moet of haalt niet het maximale uit de sandwich om de bedrijfsprocessen te optimaliseren en de efficiëntste oplossingen te halen. 

Klanten van DIKW die data gedreven opereren halen concurrerend voordeel en bereiken een hoger bedrijfsresultaat. Zij weten welke sandwich het beste ‘smaakt’. Doordat zij grip op hun data hebben, hebben zij in een snel veranderende wereld een voorsprong op hun concurrenten. Een bedrijf dat niet de juiste sandwiches bereidt mist kansen en raakt achter op organisaties die wel op basis van data beslissingen nemen en voor gerichte oplossingen kiezen.

Welke sandwich wilt u bestellen? De specialisten van DIKW bereiden hem met alle kennis en expertise voor u klaar.

Blogs

Datagedreven werken Deel 3 door Nick van de Venn — last modified 03-10-2023
Welke data heeft eigenlijk waarde voor uw organisatie?
Differential Privacy door Nick van de Venn — last modified 18-09-2023
Gevoelige gegevens verwerken zonder dat de gevoelige informatie kan uitlekken

Data Warehousing recente blogs

Het DIKW model door marco — last modified 24-02-2022
In vier stappen waarde creëren met data
Laat data voor u renderen! door marco — last modified 08-02-2022
Bluemine: Analytics as a service
De fascinerende wereld van testen door marco — last modified 30-12-2021
Verwacht het onverwachte

Data Warehousing Nieuws & Evenementen

Wettelijke rapportages, kan dat niet eenvoudiger, sneller en beter? door marco — last modified 24-01-2022
Herkent u dit? Toenemende rapportage druk, een toenemende belasting op IT middelen, werken van deadline naar deadline