Smells like AI

Artificial Intelligence creëert nieuwe muziek

Kunstmatige intelligentie (AI) neemt steeds grotere vormen aan en er kan steeds meer met deze technologie. Het recentste voorbeeld is een nieuw nummer van de band Nirvana. Nirvana was een band binnen het muziekgenre grunge in de jaren ‘90. Begin april van dit jaar was het 27 jaar geleden dat de zanger en gitarist van de band, Kurt Cobain, op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde en zich zo aansloot bij de ‘Club van 27’, net als onder andere Jimi Hendrix en Amy Winehouse. Om deze gebeurtenis te markeren ‘componeerde’ een programma van Google een nieuw Nirvana nummer.

Smells like AI De makers van het nieuwe liedje hebben gebruik gemaakt van Magenta, een AI programma van Google. Met dit softwareprogramma kan kunst worden gemaakt. Op basis van genoeg voorbeelden kan het programma een eigen creatie maken in de stijl van de voorbeelden die in het programma zijn opgevoerd. Magenta kreeg 25 Nirvana nummers en creëerde daaruit een nieuw nummer, getiteld ‘Drowned in the Sun.’ Het algoritme van het programma analyseerde melodieën, ritme en teksten en maakte daar vervolgens nieuwe elementen van. Alleen de stem van Kurt Cobain bleek niet met AI te maken. Het nummer werd ingezongen door een zanger van een coverband.

Het is niet voor het eerst dat er met AI een nummer van een overleden artiest wordt gemaakt. Eerder werden met kunstmatige intelligentie nummers van Jim Morrison van The Doors, Jimi Hendrix en Amy Winehouse gemaakt. 

Maar het is allemaal leuk en aardig om een nieuw nummer met AI proberen te componeren, maar er kan veel meer met AI. Bij DIKW weten we dat als geen ander. Hugo Koopmans, chief data scientist bij DIKW zegt over AI: “We hebben als data scientists een serieuze verantwoordelijkheid om deze technologie op de goede manier in te zetten. De toepassingen zijn enorm krachtig, maar met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid.”

De meningen over het Nirvana nummer zijn verdeeld. De makers van het nummer geven overigens toe dat AI nooit het echte werk kan vervangen. Maar het laat zien dat er veel mogelijk is met kunstmatige intelligentie. 

Luister hier naar het nummer ‘Drowned in the Sun’


Blogs

Je fietsroutes eenvoudig in kaart brengen... door Nick van de Venn — last modified 05-05-2022
Marcel-Jan doet het eenvoudig met behulp van Python.
Het DIKW model door marco — last modified 24-02-2022
In vier stappen waarde creëren met data

Data Science recente blogs

Machine Learning: De gereedschapskist van de data scientist door marco — last modified 21-12-2021
Machine Learning algoritmes zijn de gereedschappen voor een data scientist
Hoe ethisch is Facebook? door marco — last modified 05-11-2021
Is regulering en wetgeving voor AI nodig?
Smells like AI door marco — last modified 01-11-2021
Artificial Intelligence creëert nieuwe muziek

Data Science Nieuws & Evenementen

Data science opleidingen gaan weer van start! door marco — last modified 08-02-2022
Vanaf 21 september start ons succesnummer weer! Twaalf weken data science in R, we hebben er weer zin in
Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science
DIKW in top 50 beste data science bedrijven door marco — last modified 22-10-2021
DIKW is één van snelst groeiende bedrijven volgens MKB Data Science rapport