Van voor naar achteren en van links naar rechts in de logistieke keten

Het verminderen van opslagkosten en verplaatsingen van het aantal containers

De kosten van het vervoeren van een container hangt af van veel factoren. Operationele kosten van een containerschip, havengelden, sleepboot kosten, kosten van agentschappen, transportkosten en de verplaatsingen (restows) van een container hebben allemaal invloed op de kosten. De planner van de scheepslading (stuwage) heeft invloed op de kosten omdat hij gaat over het aantal verplaatsingen van een container. De op één na hoogste kosten van de stuwage zijn de verplaatsingen. Het gaat om de kosten van het aantal verplaatsingen van een container tot aan de zogenaamde ‘discharge’ van een container. Door verschillende redenen en oorzaken kan het aantal restows van een container behoorlijk oplopen. De vraag van een klant was dan ook: hoe kunnen de kosten omlaag? Met andere woorden, hoe verlaag ik het aantal verplaatsingen van mijn container?

Op het moment dat een container wordt gelost is het belangrijk om te weten wat de volgende bestemming is van een container. Wordt de container verplaatst naar een ander schip, wordt het geplaatst op een vrachtwagen, gaat het naar container loods, tussentijdse opslag of is de bestemming een trein of een binnenvaartschip?

Door het ontbreken van de tijdige en juiste informatie over de volgende stap in de logistieke keten ontstaan er onnodige kostbare verplaatsingen van een container. Extra verplaatsingen betekent extra kosten. En dit kost de terminal en de vervoerder veel extra tijd en dus geld. En soms komt er een situatie die zorgt voor een ernstige verstoring in de logistieke keten.

De data scientists van DIKW en de logistieke specialisten van de klant hebben samen de processen goed bekeken en de benodigde data geïnventariseerd en geanalyseerd. Op basis van de inventarisatie en analyse ontwikkelde DIKW een rekenmodel waarin geslaagd is de onnodige verplaatsingen (restows) bloot te leggen en inzichtelijk te maken in het proces waarvan men dacht dat ze niet plaats vonden. Het rekenmodel analyseert data dat afkomstig is van logs van de geautomatiseerde kranen en analyseert alle verplaatsingen, ook die niet nodig zijn. Op die manier kan de data geanalyseerd worden van de restows die onnodig hebben plaatsgevonden.

Van voor naar achteren en van links naar rechts in de logistieke keten

De data levert inzicht en zorgt voor transparantie in de (onzichtbare) kosten van het stuwages en is daarom interessant voor de terminal, de vervoerder en de eindklant. Het rekenmodel is dus getraind in het opsporen van onnodige verplaatsingen, bewegingen en activiteiten met behulp van data analyse. Dit inzicht levert dus concrete en significante kostenbesparende mogelijkheden op in de logistieke keten. 

De combinatie van de kennis en expertise van DIKW en de kennis van de klant leidt tot interessante projecten die anders onzichtbaar zouden blijven voor klanten. Deze klantcase is op ad hoc basis tot stand gekomen. De volgende stap kan zijn of de klant data structureel kan inzetten om structureel tot een interessante casus te komen. 

Bij DIKW zijn we gek op data. Het zit in ons DNA. Wij zijn ervan overtuigd dat een combinatie van kennis in een organisatie en de kennis en expertise van DIKW op het gebied van data zorgt voor slimme data oplossingen en dat deze leiden tot substantiële kostenbesparingen.  

Containers worden van voor naar achteren en van links naar rechts verplaatst. Door het inzetten van data en de juiste kennis worden in de toekomst onnodige verplaatsingen voorkomen. En dat zorgt voor lagere kosten.

Data Science meer blogs

30 jaar intelligence: Nieuwe uitdagingen om met data waarde toe te voegen door Marco van den Doel — last modified 25-01-2022
Van oude computerterminal naar smartphone
De fascinerende wereld van testen door Marco van den Doel — last modified 30-12-2021
Verwacht het onverwachte
Verzekeraar creëert meerwaarde met slimme data hub door Marco van den Doel — last modified 20-12-2021
Klant maakt met betere voorspellingen met data

Data Scienc recente blogs

Data gedreven logistiek onderhoud voorkomt uitval door Marco van den Doel — last modified 20-12-2021
Operationele en logistieke kosten lager door gebruik van data
Er zijn meer logistieke wegen die naar Rome leiden door Marco van den Doel — last modified 28-01-2022
Duurzame innovatieve logistieke oplossing op basis van data science
Blokkade Ever Given geeft noodzaak betere data science aan door Marco van den Doel — last modified 20-12-2021
Containerschip blokkeert Suezkanaal

Data Science Nieuws & Evenementen

DIKW in top 50 beste data science bedrijven door Marco van den Doel — last modified 22-10-2021
DIKW is één van snelst groeiende bedrijven volgens MKB Data Science rapport
AI Hub Midden Nederland gelanceerd! door Marco van den Doel — last modified 11-11-2021
DIKW is partner van de AI Hub Midden Nederland en ondersteund en helpt het MKB in de regio
AEDES innovatie boost datascience powered by DIKW door Marco van den Doel — last modified 11-11-2021
De innovatie boost van AEDES is binnen gehaald door de werkgroep Big data