De waarde van data voor het MKB

Bluemine ontzorgt MKB door data beheer

Liever deze tekst luisteren? Dat kan hier.

Grote analytics BI projecten zijn niets voor het midden- en kleinbedrijf. Althans dat is de algemene gedachte bij een groot deel van het MKB. Een onderzoek van de Kamer van Koophandel onder het MKB in 2017 leverde de volgende resultaten op:

 • 11% - beschouwt data als een belangrijk onderdeel van de strategie;
 • 12% - gebruikt data bij de dagelijkse sturing van de onderneming;
 • 10% - koppelt en analyseert zowel interne als externe databronnen;
 • 10% - beschouwt het bedrijf als een koploper in gebruik van (big) data.

Uit deze cijfers blijkt dat slechts een kleine groep een data mindset heeft en data gedreven opereert. Dat zou op zich al een reden tot zorg moeten zijn. Maar de bedrijven die al met data aan de slag zijn en dit analyseren lopen tegen andere problemen aan. Het onderzoek liet de volgende cijfers zien: 

 • 48% - vindt de datakwaliteit laag, er is geen algemene datastructuur ingericht;
 • 46% - heeft geen werknemers in huis die waarde kunnen creëren met data;
 •   7% - heeft alle benodigde expertise en data vaardigheden zelf in huis;
 • 48% - heeft behoefte aan externe ondersteuning om kansen te pakken.

De waarde van data voor het MKBWat opvalt aan deze cijfers dat nog niet eens de helft van de bedrijven een algemene datastructuur heeft, er geen medewerkers zijn die waarde kunnen creëren met data en dat er behoefte is aan externe ondersteuning. En slechts 7 procent van de bedrijven heeft zelf de data vaardigheden en expertise in huis om waarde te creëren met data.

We zitten inmiddels in 2021 en er is ten opzichte van 2017 wel iets veranderd. Het MKB is zich steeds meer bewust van de ontwikkelingen op het gebied van analytics en dat met data waarde kan worden gecreëerd en het verschil kan worden gemaakt in de bedrijfsvoering. Zowel op operationeel als strategisch gebied kan dat een verschil maken. Als men analytics overweegt wordt dit meestal gekoppeld aan bedrijfseconomische voordelen zoals:

 • Het automatiseren van huidige rapportage processen. Het komen tot rapportages (nog veelal met behulp van Excel) wordt momenteel als zeer arbeidsintensief ervaren, is tijdrovend en dit werk wordt als weinig motiverend beschouwd; 
 • Het gebruik van data om te komen tot een structurele verbetering van het operationele bedrijfsresultaat. Organisaties willen met behulp van analytics ontdekken waar er sprake is van eventuele winstlekkage in operationele (administratieve en/of logistieke) processen;
 • Met behulp van analytics kan de efficiency en effectiviteit van het gebruik van kostbare bedrijfsmiddelen (mensen, middelen, financiën) beter gemeten en verbeterd worden.

Het gaat dus om bewustwording van de voordelen van analytics op verschillende aspecten. Het gaat zowel om het automatiseren van rapportages (wat vaak veel tijd kost) als om de bedrijfsmiddelen effectiever en efficiënter beter te meten. Maar er heerst onzekerheid en dat zorgt er voor dat veel MKB bedrijven nog geen concrete stappen durven te ondernemen. Het gaat dan om: 

 • Onzekerheid over eventuele kosten en de tijd die genomen moet worden om dit uit te zoeken;
 • De veranderbereidheid van de organisatie om beslissingen op basis van data te nemen in combinatie met onderbuikgevoel;
 • De mate waarin analyses daadwerkelijk mensen zullen aanzetten en stimuleren tot het ondernemen van acties die concrete waarde creëren. Dit heeft vooral te maken met data relevantie en data visualisatie.

DIKW kan die onzekerheid bij u wegnemen. Wij kunnen u helder uitleggen welke meerwaarde data en analytics uw bedrijf kunnen opleveren. En hoe uw bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd en u in de toekomst de juiste beslissingen neemt. 

DIKW heeft er voor gekozen om de analytics als een service in abonnementsvorm aan te bieden, op basis van het gebruik. Wij beheren uw analytics en u heeft er geen omkijken meer naar. Uw besteedt uw analytics uit en krijgt op elk gewenst moment een inzichtelijke rapportage. Het voordeel is dat uw medewerkers zich kunnen richten op de kernactiviteiten van uw bedrijf en hun (kostbare) tijd efficiënter kunnen inrichten. 

Om uw analytics uit bestreden heeft DIKW het Bluemine label opgericht. Bluemine beschikt over alle disciplines, kennis van de diverse analytische software en technieken en het beschikt over een modern customer data platform. Dit platform is schaalbaar en kan zo de analytics oplossingen bieden die het beste bij uw bedrijf passen. Daarnaast maakt DIKW gebruik van de nieuwste technologieën. Kortom, DIKW ontzorgt en u bespaart geld.  

Het doel is om te zorgen dat uw bedrijfsresultaat door het gebruik van analytics structureel verbetert en dat uw beter inzicht heeft in uw data en dit zorgt voor een concrete meerwaarde voor uw bedrijf. 


Business Intelligence meer blogs

Datagedreven werken Deel 3 door Nick van de Venn — last modified 03-10-2023
Welke data heeft eigenlijk waarde voor uw organisatie?
Differential Privacy door Nick van de Venn — last modified 18-09-2023
Gevoelige gegevens verwerken zonder dat de gevoelige informatie kan uitlekken
Datagedreven werken Deel 2 door Nick van de Venn — last modified 03-10-2023
Welke data heeft eigenlijk waarde voor uw organisatie?
ChatGPT for Business Intelligence door Nick van de Venn — last modified 18-09-2023
Chatten met je datawarehouse, utopie of werkelijkheid?
Intelligence Factory door Nick van de Venn — last modified 05-07-2023
Agile design thinking met een ML-ops sausje
Data gedreven werken. Deel 1 door Nick van de Venn — last modified 03-10-2023
Bij datagedreven werken staan mens én data centraal

Business Intelligence recente blogs

Lead consultant en manager Business Analytics Patrick Meulstee door Nick van de Venn — last modified 06-04-2023
Over remote werken op Bonaire
30 jaar intelligence: Nieuwe uitdagingen om met data waarde toe te voegen door marco — last modified 08-02-2022
Van oude computerterminal naar smartphone
Op naar een mooi data gedreven 2022! door marco — last modified 14-12-2021
Data gedreven organisatie dient blijvend te worden gevoed

Business Intelligence Nieuws & Evenementen

Geruisloze transitie naar Microstrategy voor VLC & Partners door marco — last modified 24-01-2022
DIKW en MicroStrategy bekronen nieuwe samenwerking met gezamenlijke klant
Veneco ontbijtsessie over analytics door marco — last modified 11-11-2021
Op 21 januari was DIKW aanwezig tijdens een ontbijtsessie op uitnodiging van Veneco. DIKW mocht aan mooie klanten van Veneco een presentatie geven over de mogelijkheden van Analytics
EXASOL en DIKW Intelligence door marco — last modified 22-10-2021
EXASOL en DIKW Intelligence gaan samenverwerkingsverband aan