Data gedreven organisaties hebben grotere kans om te overleven

Transformeren naar een data gedreven organisatie kost tijd

Dat een organisatie data gedreven is houdt niet per definitie in dat deze organisatie de concurrentie voorblijft en een voorsprong heeft. Maar de kans dat een organisatie in een snel veranderende wereld overleeft is wel een stuk groter. In deze snel veranderende wereld kan een organisatie met data een meerwaarde creëren waarbij het een voorsprong op de concurrentie kan behalen. En het niet benutten van data zal de overlevingskansen aanzienlijk verkleinen.

Veel organisaties zeggen dat ze iets met data doen. Maar als men wat verder kijkt blijkt dat veel organisaties wel veel data hebben, maar geen idee hebben hoe ze daar waarde mee kunnen creëren. Wil een organisatie echt data gedreven worden dan moet er de overtuiging, de wil en wellicht de noodzaak zijn om echt te transformeren.     

Zo als eerder aangegeven verandert de wereld snel, vooral door innovatieve disruptieve bedrijven die de markt betreden waar traditionele organisaties niet op zijn bedacht. Het is dus raadzaam om te kijken of de branche of industrie waarin een organisatie opereert gevoelig is voor (disruptieve) innovatie. De vraag die men dan moet stellen is of de organisatie gevoelig is voor (technologische) innovatie en of men zich snel kan aanpassen aan een veranderende markt. 

Men kan met data in de organisatie inspelen op die veranderingen. Er kan in kaart worden gebracht welke stappen er moeten  worden genomen om de concurrerend te zijn en wellicht zelfs een voorsprong op te bouwen. 

Enkele voorbeelden met de intentie om data gedreven te worden kunnen zijn:

  1. De organisatie is al jaren actief in de markt en men wil de organisatie over een aantal jaar verkopen en moet daarom ‘moderniseren’.
  2. De organisatie maakt winst, maar het wordt steeds moeilijker om nieuwe klanten te vinden en klanten worden steeds digitaler (meer online) en veeleisender.
  3. Het aantal nieuwe jonge medewerkers neemt toe en deze medewerkers zijn gewend om data toe te passen in het werk. Dit hebben ze geleerd tijdens hun studie of vorige werkgever.
  4. De organisatie bevindt zich in een eco-systeem van meerdere bedrijven in de totale supply chain. In dit systeem worden steeds nieuwere technieken, zoals kunstmatige intelligentie (AI), ingezet om de totale supply chain blijvend te optimaliseren. Om relevant te blijven moet de organisatie mee innoveren.
  5. Een semi-overheidsinstelling, die maatschappelijke taken uitvoert, heeft sterk te maken met ketenpartners die aan het innoveren zijn op het gebied van data en kunstmatige intelligentie.

Uit de voorbeelden blijkt dat een organisatie vroeg of laat in de richting van een data gedreven organisatie moeten groeien. Dat is nodig omdat organisaties steeds meer opereren in een veranderend markt waarin klanten, businesspartners, leveranciers ook innoveren. Wil een organisatie relevant blijven in deze veranderende markt dan kan opereren als een data gedreven organisatie de uitkomst bieden.  

 

Data gedreven organisaties hebben grotere kans om te overleven

Hoe men ook begint met het data gedreven maken van een organisatie. De hele organisatie, dat betekent dus alle afdelingen en medewerkers, zal mee moeten gaan in het proces. Afdelingen zijn immers met elkaar verbonden en vaak is het een aaneenschakeling van deelprocessen. Slechts één deelproces data gedreven maken is dus niet voldoende.  

Een data gedreven organisatie word je niet zomaar. Het is een proces dat tijd kost. Het is een proces waarin de organisatie langzaam naar volwassenheid zal groeien. Het is een cultuurverandering die niet stopt als men eenmaal is begonnen. Met behulp van het Analytical Capabllity Maturity Model (ACMM) helpt DIKW organisaties bij het verandertraject naar een data gedreven organisatie.

Om een succesvolle data gedreven organisatie te worden doorloopt u vier fasen. Na het doorlopen van deze vier fasen is de organisatie in staat meerwaarde te creëren met behulp van data. Welke fasen dit zijn leest u in dit blog.

Blogs

Lead consultant en manager Business Analytics Patrick Meulstee door Nick van de Venn — last modified 06-04-2023
Over remote werken op Bonaire
30 jaar intelligence: Nieuwe uitdagingen om met data waarde toe te voegen door marco — last modified 08-02-2022
Van oude computerterminal naar smartphone
Op naar een mooi data gedreven 2022! door marco — last modified 14-12-2021
Data gedreven organisatie dient blijvend te worden gevoed
De waarde van data voor het MKB door marco — last modified 09-12-2021
Bluemine ontzorgt MKB door data beheer
Data gedrevenheid is proces van lange adem door marco — last modified 02-11-2021
Data is een ingrediënt dat zorgt voor meerwaarde op lange termijn
De fasen om te transformeren naar een data gedreven organisatie door marco — last modified 02-11-2021
Welke vier fasen doorloopt een organisatie naar data gedrevenheid?

Business Intelligence recente Blogs

Lead consultant en manager Business Analytics Patrick Meulstee door Nick van de Venn — last modified 06-04-2023
Over remote werken op Bonaire
30 jaar intelligence: Nieuwe uitdagingen om met data waarde toe te voegen door marco — last modified 08-02-2022
Van oude computerterminal naar smartphone
Op naar een mooi data gedreven 2022! door marco — last modified 14-12-2021
Data gedreven organisatie dient blijvend te worden gevoed

Business Intelligence Nieuws & Evenementen

Geruisloze transitie naar Microstrategy voor VLC & Partners door marco — last modified 24-01-2022
DIKW en MicroStrategy bekronen nieuwe samenwerking met gezamenlijke klant
Veneco ontbijtsessie over analytics door marco — last modified 11-11-2021
Op 21 januari was DIKW aanwezig tijdens een ontbijtsessie op uitnodiging van Veneco. DIKW mocht aan mooie klanten van Veneco een presentatie geven over de mogelijkheden van Analytics
EXASOL en DIKW Intelligence door marco — last modified 22-10-2021
EXASOL en DIKW Intelligence gaan samenverwerkingsverband aan