Data & AI: Kans of bedreiging?

Waarde creëren met data en AI zorgt voor nieuwe business mogelijkheden

Kunstmatige intelligentie (AI) maakt een onstuimige ontwikkeling door en speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. Men staat er niet altijd bij stil, maar AI heeft steeds meer impact op ons leven. Waar de meeste mensen in science fictions films zien dat zelflerende computers en gewelddadige robots de wereld dreigen over te nemen, biedt kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties juist kansen.  

In een documentaire, die gemaakt is in China, laat zien dat AI is doorgedrongen in het dagelijks leven van mensen. De Chinese overheid houdt zijn burgers nauwlettend in de gaten. Via camera’s worden burgers gevolgd en wordt gekeken of men overtredingen begaat. Een overtreding kan verstrekkende gevolgen hebben voor de sociale status, de kans op een baan en beperkingen van andere vrijheden. Het is allemaal bedoeld om mensen in het gareel te houden en modelburgers van hen te maken, zoals de Chinese overheid dat graag ziet. Overtredingen kun ook financiële beperkingen hebben. Met minder geld zou men bijvoorbeeld geen huis meer kunnen kopen of een gezin kunnen onderhouden. 

De praktijken, zoals in China kennen we gelukkig niet in de westerse samenleving. Maar het Chinese voorbeeld is geen science fiction en laat zien dat AI het dagelijkse bestaan van mensen kan beïnvloeden en dat de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie niet meer zijn te stoppen.

Kunstmatige intelligentie wordt door sommige landen gezien om de concurrentiepositie van een land te bepalen. China is daar een voorbeeld van. China probeert met slimme technieken overal voet aan de grond te krijgen om zo zijn economische positie te verbeteren en te versterken. Regeringen van landen steken daarom ook veel geld in AI om zo de concurrentie een stap voor te blijven. Maar de ontwikkelingen vinden niet alleen op mondiaal niveau plaats. Ook binnen het midden- en kleinbedrijf kan AI een grote rol spelen om de concurrentiepositie te verstevigen en de concurrentie voor te blijven. Maar is AI dan een bedreiging?

Data & AI Kans of bedreigingVeel bedrijven denken wel na over data gedreven zijn en de inzet van artificial intelligence, maar het is allemaal nog vrijblijvend. Dat komt vaak omdat de kennis ontbreekt omdat men niet weet hoe men het kan inzetten. De grote techbedrijven, zoals Google, Microsoft en Apple komen steeds met nieuwe technologieën. Zo heeft Google haar eigen AI programma, Magenta.  

Veel bedrijven willen wel data gedreven zijn en willen iets met AI, maar geven het niet de aandacht die het verdient en daarom komt het vaak niet verder dan een toekomstige innovatie.

Maar zoals het bovenstaande aan geeft is dat te laat. AI is hier en zal een steeds grotere rol gaan spelen. De tijd om dit onder het kopje ‘innovatie’ te plaatsen is echt voorbij. Data en artificial intelligence zullen al snel gemeengoed worden en zullen in hoge mate het concurrerend vermogen van bedrijven en organisaties gaan bepalen. In de geschiedenis ging het zo met de stoomtrein, elektriciteit, het internet en robotica. 

Sommige bedrijven hebben de sprong al gewaagd en erkennen de waarde van data en AI en wat voor mogelijkheden en toepassingen dit kan creëren. Zij zien de kansen. Andere bedrijven houden de boot nog af, maar voor hoe lang?

Ziet u data en AI als kans voor uw organisatie en niet als een bedreiging? Bent u overtuigd van de waarde van data en AI voor uw bedrijf, maar weet u niet hoe u dit efficiënt kunt aanpakken? Neem dan contact met ons op. 

Blogs

Data gedreven werken door Nick van de Venn — last modified 26-05-2023
Bij datagedreven werken staan mens én data centraal
Hoe gebruik je ChatGPT om je data pipeline te bouwen? door Nick van de Venn — last modified 11-05-2023
Marcel-Jan zocht het uit voor zijn grote hobby: astronomie.
Lead consultant en manager Business Analytics Patrick Meulstee door Nick van de Venn — last modified 06-04-2023
Over remote werken op Bonaire

Data Science recente blogs

Bayesiaanse Statistiek door Marc Jacobs — last modified 25-07-2022
Wiskundig raamwerk voor ouderwets leren
R vs Python door Nick van de Venn — last modified 05-07-2022
Samenwerken is de sleutel
Machine Learning: De gereedschapskist van de data scientist door marco — last modified 21-12-2021
Machine Learning algoritmes zijn de gereedschappen voor een data scientist

Data Science Nieuws & Evenementen

Data science opleidingen gaan weer van start! door marco — last modified 08-02-2022
Vanaf 21 september start ons succesnummer weer! Twaalf weken data science in R, we hebben er weer zin in
Aedes data science workshop 2 van 3 door marco — last modified 07-02-2022
Voor Aedes organiseert DIKW drie workshops data science
DIKW in top 50 beste data science bedrijven door marco — last modified 22-10-2021
DIKW is één van snelst groeiende bedrijven volgens MKB Data Science rapport