Kennisdebatten om effectiever kennis over te dragen

Kennisdelen zit in ons DNA, dat doen we al jaren. Maar hoe kunnen we het elke keer een beetje beter doen?

Kennisdebatten om effectiever kennis over te dragen.pngBij DIKW delen we al kennis sinds onze oprichting, in 2007. We zien dit als een van onze belangrijkste "assets". Vroeger ging dat kennisdelen door een kennissessie te organiseren. Deze kennissessie werd dan gegeven door een van de mede-ondernemers en geconsumeerd door de overige mede-ondernemers. Met de regelmaat van de klok hadden we ook open kennissessies waarbij iedereen uit ons netwerk kon en mocht aansluiten, tegenwoordig zie je deze vorm veel terug bij meetups. Indertijd vonden we de kennissessies een goede manier om kennis over te dragen. Het "probleem" was wel dat de opname van kennis op een passieve manier plaatsvond en het gehoorde waarschijnlijk niet altijd bleef hangen.

Dit was voor ons de reden om naar nieuwe en betere manieren te zoeken om kennis over te dragen en te borgen. Zoals dat bij DIKW altijd gaat, hebben we het in de groep gegooid en er over gebrainstormd met alle mede-ondernemers in de Competence Centers. Met als resultaat dat we nu kennisdebatten houden. Het doel van het kennisdebat is om op een meer actieve manier deel te nemen waardoor de kennis langer blijft hangen. De gedachte hierachter was "Dale's Cone of Experience" (zie het plaatje hiernaast).

Het eerste kennisdebat was Before Corona (BC) en vond plaats op ons kantoor in Nieuwegein. Je kan hierbij denken aan een setting zoals dat vroeger gebeurde in het lagerhuis. Het onderwerp en de stellingen werden voorbereid door de mannen van ons Competence Center - Analytical Champions. Tijdens het debat mocht je zelfs van "kamp" wisselen en je aansluiten bij de "tegenstander". Uiteraard vonden de discussies plaats op een relaxte manier en kwam er ook de nodige humor aan te pas. Het belangrijkste is, dat uit de evaluatie van de sessie bleek dat iedereen vond dat ze nu veel meer over het onderwerp wisten. Dit kwam vooral door de nieuwe vorm die we gekozen hebben: staand het debat aangaan, op basis van je mening je fysiek verplaatsen en een evenredige participatiegraad in de spreektijd.

Inmiddels hebben we ook al onze online variant van het kennisdebat gehouden en ook deze beviel. Binnenkort lees je meer op onze site over de uitkomsten van deze kennisdebatten. Wil je nu al meer lezen over onze kennis en ervaring die we hebben opgedaan met het delen van kennis? Neem dan een kijkje op onze pagina over de referentiemodellen.

Nieuws

Tour for Life: In een spartaanse bubbel naar de finish door Marco van den Doel — last modified 09-09-2021
Fred Slimmens haalt fantastisch bedrag op voor kankeronderzoek
DIKW in top 50 beste data science bedrijven door Marco van den Doel — last modified 07-09-2021
DIKW is één van snelst groeiende bedrijven volgens MKB Data Science rapport

Meest recente blogs

Data gedrevenheid is proces van lange adem door Marco van den Doel — last modified 16-09-2021
Data is een ingrediënt dat zorgt voor meerwaarde op lange termijn
Hoe data leidt tot de optimalisatie van de customer journey door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
Ondersteun uw customer journey met data strategie
Wat is data engineering? door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
Hoe word je een data engineer?

Nieuws & Evenementen

Tour for Life: In een spartaanse bubbel naar de finish door Marco van den Doel — last modified 09-09-2021
Fred Slimmens haalt fantastisch bedrag op voor kankeronderzoek
DIKW in top 50 beste data science bedrijven door Marco van den Doel — last modified 07-09-2021
DIKW is één van snelst groeiende bedrijven volgens MKB Data Science rapport
De Tour van je leven door Marco van den Doel — last modified 07-09-2021
Fred Slimmens fietst van 29 augustus t/m 5 september de Tour for Life