Kijk verder dan je dashboard

Met de DIKW Analytical Roadmap kijk je verder!

Meer waarde halen uit je gegevens, meer data gedreven worden, dat is voor veel organisaties haalbaar , echter er komt meer bij kijken dan vaak gedacht wordt.  

Om echt succesvol te zijn heb je een plan nodig , een analytical roadmap, passend bij je organisatie, waarmee je als organisatie bepaalt met welke snelheid je kunt ontwikkelen. Zo kun je heel bewust  nieuwe stappen zetten en steeds meer toegevoegde waarde uit data leveren,  binnen een organisatie die zich steeds verder ontwikkelend in data gedreven werken.

Regelmatig richt de vraag van een organisatie zich alleen op de dashboard tooling als gestart wordt met business intelligence, Power BI of toch kiezen voor een bredere tool als Microstrategy?  Wellicht herkenbaar en daarom goed om aan te geven dat dit het topje van de ijsberg is.

Daarnaast wordt  er in veel organisaties nog steeds niet aan de verwachtingen voldaan, als investeringen in business intelligence niet voldoende rendement hebben opgeleverd. Nog steeds, want ook grote organisaties worstelen al jarenlang met dit probleem, en dat terwijl data toch de nieuwe olie is? 

Gelukkig is het wel mogelijk om iedere organisatie te laten profiteren van de mogelijkheden die er zijn, zonder frustraties, maar niet zonder inspanning.

De weg naar een goed dashboard en waardevolle inzichten, de zogenaamde assets,  loopt langs de zuilen van mensen, organisatie, data en techniek. 

 kijk voorbij je dashboard

Het is goed om je te realiseren dat  voor een dashboard of andere analytische visualisatie meer komt kijken dan een mooi plaatje op je intranet. Daar zijn een aantal redenen voor te noemen en slechts een paar daarvan  hebben met techniek te maken.

Informatie heeft impact

Informatie in een dashboard heeft impact. Dat is natuurlijk ook waarom je een dashboard wilt. Echter dat betekent ook dat informatie en inzichten ter discussie kunnen komen te staan, waarbij dit afleidt van de maatregelen die op basis van de verkregen inzichten genomen zouden moeten worden. De implementatie van een dashboard omgeving moet daarom rekening houden met de impact op de organisatie en niet alleen de impact bij de IT afdeling.

Informatie vraagt om bewerking van data

Goede inzichten vragen om meerdere aspecten te combineren over systemen heen, 360 graden, van bijvoorbeeld klanten, producten of voorraad. Dat vraagt erom gegevens uit meerdere applicaties/informatiesystemen bij elkaar te brengen, vervolgens historie op te bouwen en formules/logica toe te passen. Gegevens dienen bewerkt te worden om ontwikkelingen te kunnen zien.  Je gaat van data naar informatie.

De bulk hiervan vindt niet plaats in je visualisatie omgeving, maar in een datawarehouse omgeving.  De formules en logica die je hanteert in je organisatie dienen vooraf bepaald te worden. Om de data scientists te laten onderzoeken welke algoritmes meerwaarden creeren zal er een plaats nodig zijn waar de data verzameld wordt. Hoe en wat daar zijn hele boeken over geschreven, dus het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden.

Inzichten leveren nieuwe vragen op

Natuurlijk is de slagroom op de taart de visualisatie omgeving, met een mooie visualisatie tool. Met de juiste visualisatie omgeving  is de informatie zodanig te presenteren in dashboards dat er nog betere inzichten gaan ontstaan.  De omgeving dient eenvoudig in het gebruik zijn, niet alleen voor het openen van de dashboards, maar ook voor het verder analyseren, want de visualisaties leveren niet alleen antwoorden op gestelde vragen, maar leiden ook tot nieuwe vragen. Als de omzet van een product bijvoorbeeld achterblijft, dan wil je kunnen analyseren waardoor dat komt.  Analisten in de organisatie, zoals de business controllers, dienen ook zelf ad hoc eigen inzichten te kunnen creëren. Dit vraagt dus ook om deze mogelijkheden en een verdieping van informatie onder het oppervlak.

Organisaties leren door doen

De organisatie leert met data om te gaan door hiermee te starten. Dat betekent dat er in de loop van de tijd andere informatiebehoeftes gaan ontstaan door nieuwe inzichten, maar ook dat de volwassenheid ten aanzien van datamanagement en data analytische vaardigheden groeit.  Zo kan er een aanjagend effect ontstaan in de loop van de tijd bij een juiste implementatie. Daarentegen kan bij een verkeerde implementatie de organisatie verloren raken als er wat er op de organisatie afkomt niet past bij de organisatie op dat moment en de organisatie geen ruimte heeft om te leren. 

Informatie vraagt om organisatie

Om het voorgaande goed te laten werken zal het nodige ingeregeld te kunnen worden.  De gebruiker van de informatie, diegenen die de informatie verzorgen en diegenen die verantwoordelijk zijn voor de data waar deze ontstaat  moeten met elkaar in verbinding staan voor kwalitatieve informatie en te zorgen dat de geboden informatie blijft passen bij de behoefte van de organisatie. Kortom korte lijnen door de hele organisatie. Dit is geen technische feestje, het management zal richting moeten geven aan de organisatie van data management. Keuzes moeten gemaakt worden, bijvoorbeeld over een Data & Analytics Center of Excellence, virtueel of niet. 

Daarom een Analytical Roadmap

Kortom, om echt succesvol te zijn heb je een plan nodig die rekening houdt met deze redenen en deze over verschillende assen gelijktijdig aanpakt. Tegelijkertijd wil je niet dat je een monster van een project creëert, in die zin dat het de organisatie zou kunnen vertragen in plaats van versnellen. Een oude wijsheid is nog steeds van toepassing, “think big, start small”.  

een plan om te groeien naar een meer data-gedreven organisatie

Het plan moet vooral richting geven, de weg uitstippelen. Een analytical roadmap, passend bij je organisatie, waarmee je als organisatie bepaalt met welke snelheid je kunt ontwikkelen. Zo kun je  heel bewust steeds nieuwe stappen zetten en steeds meer toegevoegde waarde uit de data halen binnen een zich steeds verder op data ontwikkelende organisatie.

Lees hier meer over ons Analytical Maturity Model

Of neem contact op met de schrijver van dit blog!

Van Data naar Informatie naar Kennis en Wijsheid (DIKW)

Blogs

Data & AI: Kans of bedreiging? door Marco van den Doel — last modified 23-09-2021
Waarde creëren met data en AI zorgt voor nieuwe business mogelijkheden
Data gedrevenheid is proces van lange adem door Marco van den Doel — last modified 16-09-2021
Data is een ingrediënt dat zorgt voor meerwaarde op lange termijn
Hoe data leidt tot de optimalisatie van de customer journey door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
Ondersteun uw customer journey met data strategie
Wat is data engineering? door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
Hoe word je een data engineer?
De fasen om te transformeren naar een data gedreven organisatie door Marco van den Doel — last modified 02-09-2021
Welke vier fasen doorloopt een organisatie naar data gedrevenheid?
Data gedreven organisaties hebben grotere kans om te overleven door Marco van den Doel — last modified 02-09-2021
Transformeren naar een data gedreven organisatie kost tijd
Data gedreven logistiek onderhoud voorkomt uitval door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
Operationele en logistieke kosten lager door gebruik van data
Er zijn meer logistieke wegen die naar Rome leiden door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
Duurzame innovatieve logistieke oplossing op basis van data science
Welke sandwich mogen wij voor u bereiden? door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
Data gedrevenheid is als een goede en juist belegde sandwich
Met data bijdragen aan een betere wereld door Marco van den Doel — last modified 03-09-2021
DIKW is partner van Sensing Clues
In het verleden behaalde resultaten... door Marco van den Doel — last modified 02-09-2021
Data zorgt voor betere resultaten in de toekomst
Blokkade Ever Given geeft noodzaak betere data science aan door Marco van den Doel — last modified 02-09-2021
Containerschip blokkeert Suezkanaal
Van voor naar achteren en van links naar rechts in de logistieke keten door Marco van den Doel — last modified 02-09-2021
Het verminderen van opslagkosten en verplaatsingen van het aantal containers

Business Intelligence recente blogs

Data gedrevenheid is proces van lange adem door Marco van den Doel — last modified 16-09-2021
Data is een ingrediënt dat zorgt voor meerwaarde op lange termijn
De fasen om te transformeren naar een data gedreven organisatie door Marco van den Doel — last modified 02-09-2021
Welke vier fasen doorloopt een organisatie naar data gedrevenheid?
Data gedreven organisaties hebben grotere kans om te overleven door Marco van den Doel — last modified 02-09-2021
Transformeren naar een data gedreven organisatie kost tijd

Business Intelligence Nieuws & Evenementen

Geruisloze transitie naar Microstrategy voor VLC & Partners door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
DIKW en MicroStrategy bekronen nieuwe samenwerking met gezamenlijke klant
Veneco ontbijtsessie over analytics door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
Op 21 januari was DIKW aanwezig tijdens een ontbijtsessie op uitnodiging van Veneco. DIKW mocht aan mooie klanten van Veneco een presentatie geven over de mogelijkheden van Analytics.
EXASOL en DIKW Intelligence door Marco van den Doel — last modified 06-09-2021
EXASOL en DIKW Intelligence gaan samenverwerkingsverband aan